rozen


Rozen

Rozen zijn voor elke tuin geschikt; van klassiek tot modern. Rozen zijn makkelijke groeiers met bloemen in vele kleuren. Maar ook zijn ze in vele soorten verkrijgbaar op onze kwekerij; trosrozen, klimrozen, heesterrozen en stamrozen.

 

 

Klimrozen zijn uitermate geschikt voor decoratie van een schutting, muur of pergola. Tros-, stam- en heesterrozen doen het goed in de volle grond maar kunnen ook uw balkon of terras sieren in pot.

Rozen zijn bladverliezend. De bloemen zijn of in tros of enkelvoudig. Om maximaal resultaat te behalen plant/plaatst u rozen in de volle zon.

 

 

Rozen worden bij voorkeur geplant in vruchtbare grond welke kalkrijk is. Om de plant optimaal te laten bloeien dient u deze ieder jaar, regelmatig, van mest te voorzien. Voor de winter bemest u de roos met organische- of koemestkorrels; beiden op voorraad op onze kwekerij. In het voorjaar voorziet u de grond rondom de roos opnieuw van mest. Eventueel kunt u in de zomer speciale rozenmest toevoegen.

 

Uitgebloeide rozen dient u weg te knippen. Hoewel rozen vrijwel winterhard zijn is het u toch aan te raden de stam van de roos enigszins af te dekken. Bij stamrozen beschermt u enkel het bovenste gedeelte van de stam met bijvoorbeeld juten-zakken of noppenfolie.

 

Rozen hoeft u het eerste jaar na aankoop niet perse te snoeien, meestal kunt u hier anderhalf jaar mee wachten. Dit verschilt echter per situatie en is geen exacte wetenschap. Wilt u de roos toch snoeien? Dan kunt u dit het beste in maart doen; waarbij u 5 tot 7 knoppen over laat. De rest kunt u eenvoudig terug snoeien, met name kleine zijtakken.